Görüntü: Orhan ÖZGÜLBAÅž
ADANA VE GEZÄ°LECEK YERLERÄ°
TaÅŸ Köprü - Adana
Adana TaÅŸ Köprü Seyhan Nehri üzerindedir. Köprünün ilk kez Roma Ä°mparatoru Hadrianus tarafından yaptırıldığını öne süren kayıtlara rastlanmaktadır. Ancak bölgedeki Roma köprülerinin, Pompeus veya Augustus döneminde yapıldığı ÅŸeklinde görüÅŸler de bulunmaktadır.
Köprü, Ä°mparatorluÄŸun geniÅŸ topraklarındaki hakimiyetin zorlaÅŸtığı, dolayısıyla ulaşımın önem kazandığı 4. yüzyılda inÅŸa edilmiÅŸtir.
Yapı yüzyıllarca Avrupa ile Asya arasında önemli bir köprü olmuÅŸtur. Harun ReÅŸit köprüyü bazı eklerle Adana Kalesi'ne birleÅŸtirmiÅŸtir. IX. yüzyıl başında Harun ReÅŸit’in oÄŸlu olan 7'inci Abbasi Halifesi Memun döneminde onarılan köprünün, III. Ahmet, Kel Hasan PaÅŸa ve Adana Valisi Ziya PaÅŸa tarafından da farklı zamanlarda bakım görmüÅŸtür. Son üç onarımının yazıtları mevcuttur. Son onarım 1949 yılında yapılmıştır.
Roma köprü konstrüksiyonunun görkemli bir uygulaması olan Adana Köprüsü, Roma köprülerinin karakteristik niteliklerine sahiptir. DoÄŸu-batı doÄŸrultusunda uzanan TaÅŸköprü, günümüzde 300 metre uzunluÄŸa, 14 kemer gözüne ve 5 tahliye kemerine sahiptir. Yaklaşık 12 metre yükseklikteki köprünün ortası, yanlarından 2,5 metre kadar daha yüksektir. Ve ortalama 9,50- 9,70 metre geniÅŸliktedir.
TaÅŸ Köprü dünyanın halen kullanılan en eski köprülerden biri olarak bilinmektedir.
Adana Büyük Saat Kulesi
Adana Büyük Saat Kulesi Seyhan ilçesi Ali Münif Caddesi üzerinde bulunmaktadır. 1881 yılında Vali Ziya PaÅŸa tarafından yapımına baÅŸlanmıştır. 1882 yılında Vali Abidin PaÅŸa tarafından tamamlattırılmıştır.
Kule kesme taÅŸtan yapılmıştır. UzunluÄŸu 32 metre olan kule kare prizma ÅŸeklindedir ve kulenin duvarları tuÄŸla ile inÅŸa edilmiÅŸtir. Temel derinliÄŸinin 35 metre olduÄŸu söylenir. Saat kulesi dikdörtgen ÅŸeklinde taÅŸ tuÄŸlalardan yapılmıştır. Kulenin inÅŸası sırasında Osmanlı'da deÄŸiÅŸik illerde saat kuleleri vardı. Bu saat kuleleri arasında en uzunu Büyük Saat'tir. Ä°kincisi ise Dolmabahçe Saat Kulesi’dir. Örme iÅŸlemi oldukça zor olan küçük taÅŸ tuÄŸlalardan imal edilmiÅŸ ve yapımından uzun bir süre sonra Almanya’dan özel olarak saat makinesi getirilmiÅŸtir. O kadar saÄŸlam yapılmıştır ki 1998’deki Adana depreminden sonra bile ayakta kalmayı baÅŸarabilmiÅŸtir.
Yılan Kalesi - Adana
Toros DaÄŸları’nı aÅŸarak Antakya’ya giden tarihi Ä°pek Yolu üzerinde yer alan Yılan Kalesi, Orta ÇaÄŸ’da Çukurova'nın Haçlı iÅŸgali döneminde Bizanslılar tarafından yapılmıştır. Anavarza, Tumlu ve Kozan Kaleleri gibi ovadaki diÄŸer kaleleri de görüÅŸ alanının içine alan kalenin sekiz yuvarlak burcu vardır. Kalenin güneyinde yer alan nizamiye kapısından itibaren taÅŸ basamaklı merdivenlerle teraslara çıkılmaktadır. Kilise ve sarnıcı bulunan kalenin garnizonu en üst bölümde yer almıştır. Sarp kayalar üzerine yapılmış olan kalenin önemli bir sanat deÄŸeri vardır.
​
Yılan Kale Efsanesi
​
Rivayetlere göre mitolojik bir hayvan olan Åžahmeran, bu kalede yaÅŸamıştır. Nitekim Seyahatname’ de de kale içinde çok sayıda, hatta sürüler halinde yılanların olduÄŸundan, yılan ısırmasından helak olan kiÅŸilerden ve boynuzlu, ensesi tüylü bir yılanın varlığından söz edilir. Bir baÅŸka rivayete göre ise kalenin içi sütle beslenen yılanlarla doludur. Sütle beslenen bu yılanlar, günün birinde sütsüz kalacak ve kaleden çıkıp Misis’e inerek orada yaÅŸayan insanları sokarak öldürecekmiÅŸ.
Eski adı Govara (Kovara) olan kaleye, yörede Åžahmeran efsanesinin geçtiÄŸi yer olarak kabul edilmesinden dolayı, ünlü Türk gezgini Evliya Çelebi 17'nci yüzyılda Åžahmeran Kalesi adını vermiÅŸtir. Daha sonra Yılan Kale adını alan bu yapı, son derece zeki biçimde tasarlanan ve yerleÅŸtirilen saÄŸlam surları, burçları, kale meydanına üç kapıdan sonra ulaşılabilmesi ve kapıları birbirine baÄŸlayan portatif merdivenleri ile fethedilmesi zor bir kale olmuÅŸtur.
Yapı üzerinde Bizans, Haçlı ve Ermeni onarımlarına ait duvar kalıntıları göze çarpmaktadır. Ermeni onarımları pervaz, pencere ve kapı üstü tonozlarında kendini gösterir. Bu onarımları belgeleyen bir Ermeni yazıtı da yapı üzerinde mevcuttur.
Kaynak: